Inspectiile fiscale, sau mai precis, apropierea finalului unei inspectii fiscale cand se pot transa concluzii pe care contribuabilul doreste sa le conteste, este momentul in care noi, contabilii, ne gandim cel mai adesea la un avocat specializat in drept fiscal.
Il avem azi alaturi de noi pe dl. Ciprian Paun, partener in cadrul casei de avocatura NNDKP, intr-un interviu despre rolul avocatului specializat in drept fiscal, despre cum poate ajuta reprezentarea juridica in cadrul unui inspectii dar si alte informatii utile pentru contabili.

- Ciprin Paun este partener NNDKP, co-head al biroului din Cluj-Napoca
- Membru al Baroului Cluj
- anterior, fondator si coordonator al Casei de Avocatura PAUN CIPRIAN si ASOCIATII , PCALAW OFFICE
- Profesor asociat, dr. la Facultatea de Stiinte Economice, Cluj-Napoca
- Profesor asociat pentru diferite cursuri pe teme de legislatie din tara si strainatate
Dincolo de toate acestea, Ciprian aduce constant contributii importante comunitatii financiare din Romania si nu numai, prin sustinerea de cursuri si webinarii pe teme legale si de fiscalitate, fiind speaker si moderator la diferite evenimente si conferinte. De asemenea este autor al numeroase articole si lucrari publicate in tara si strainatate.
1.Cum vedeti delimitarea rolurilor in cadrul unui control fiscal : intre un contabil si un avocat specializat in drept fiscal ?
Contabilul este un element indispensabil în echipa de sprijin a contribuabilului în faza de control fiscal. Este profesionistul care a înregistrat în contabilitate operațiunile și, din această perspectivă el este cel care cunoaște cel mai bine situația fiscală a acelor care fac obiectul controlului fiscal .
Avocatul este specialistul care intervine în controlul fiscal aplicând perspectiva globală, jurisprudențială, materială sau procedurală la nivelul fiecărui control fiscal. El este un auditor al rigurozității modului de realizare a controlului de către inspectorii fiscali , este liantul între contribuabil și autoritatea fiscală și este cenzorul direct al documentelor care pleacă de la contribuabil spre autoritatea fiscală.
Procesul de inspecție fiscală include transferul de documente, date , rapoarte și note explicative către autoritatea fiscală . Acest transfer trebuie verificat din punct de vedere juridic , astfel că avocatul va iniția o cercetare a temeiurilor cererilor, poate face opoziție la anumite solicitări sau poate propune probe în sprijinul contribuabilului. După soluțiile din cauzele CJUE Ispas și CF (C-430/19) accesul la dosarul administrativ al inspecției trebuie solicitat în faza inițială a controlului și poate sprijini contribuabilul în definirea unei apărări eficiente.
2. Ce servicii ofera de regula un avocat de drept fiscal ? Exista si aici o supra-specializare pe domenii ?
Fiecare casă de avocatură oferă servicii diverse. De exemplu, NNDKP, prin Centrul de Excelență în Litigii Fiscale (NNDKP CELF) oferă servicii de asistență juridică în faza de inspecție de la momentul primirii avizului de inspecție fiscală și până la finalizarea litigiului pe fond, incluzând și asistență în formularea răspunsului la notele explicative, trimiterea de documente, formularea punctului de vedere față de propunerea de raport de inspecție fiscală, redactarea contestației fiscale, susținerea orală a contestației fiscale, formularea și susținerea cererilor de suspendare a deciziei de impunere, redactarea cererii de eșalonare la plată, formularea și susținerea cererii de chemare în judecată administrativ-fiscale, formularea de cereri de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene, etc. În plus, furnizăm soluții integrate legal & tax la provocările inspecției fiscale sau a litigiului fiscal. De asemenea, echipa noastră colaborează permanent cu experți judiciari fiscali, cu specialiști în prețuri de transfer care alături de contabilii sau consultanții contribuabilului încearcă să structureze cea mai bună apărare de fond.
3.In ce etapa a controlului ar trebui sa ne gandim sa apelam la un avocat ? In multe situatii, contabilii isi asuma intreg circuitul controlului, reprezentand contribuabilul in fata organelor fiscale, in virtutea faptului ca ei au inregistrat documentele si se considera raspunzatori de rezultatul favorabil al unui control.
Avocatul trebuie să fie alături de contribuabil, în funcție de mărimea sa, în activitatea economică prin consultanță juridică pe bază de abonament. Fondul problemei fiscale este reprezentat de o anume realitate factuală din activitatea curentă a companiei. În majoritatea cazurilor, contribuabilii apelează la un avocat în faza în care are deja o propunere de raport de inspecție fiscală. Aceasta este o foarte mare eroare de procedură. Noi încercăm să sfătuim contribuabilul să implice avocatul încă din faza de primire a avizului de inspecție fiscală sau când inspectorul anti-fraudă sună reprezentantul legal al contribuabilului. Dacă avocatul este implicat după emiterea deciziei de impunere, există posibilitatea ca deja prin Proces Verbal să fie sesizate organele de urmărire penală cu privire la indiciii privind săvârșirea unor infracțiuni, deși elementele de suspiciune puteau fi lămurite juridic în faza de control fiscal. Astfel, se naște premisa unui viitor raport juridic de drept penal în care contribuabilul poate avea rolul de suspect și mai apoi inculpat. În marea majoritate a cazurilor aceste dosare primesc soluții de clasare , dar reprezentantul legal al contribuabilului este pus să suporte un stress emoțional puternic, care putea fi evitat printr-un dialog structurat și argumentat cu echipa de inspecție fiscală.
La ce aspecte juridice ar trebui sa fie atenti contabilii in acest proces ?
Contabilii pot avea o contributie directă, imediată și esențială în directionarea contribuabililor care trebuie în primul rând să verifice documentele echipei de inspecție fiscală legate de obiectul controlului, perioada controlului fiscal și aspectele de procedură prevăzute de codul de procedură fiscală. În același timp, contribuabilii trebuie să aibă o atitudine constantă și corectă în relația cu echipa de inspecție fiscală și să folosească toate drepturile de care beneficiază conform Codului de procedură fiscală.
4.Cum apreciati gradul de educatie juridica in randul antreprenorilor ? Dar al contabililor?
Antreprenorii au cunoștiințe juridice specifice activității de management și dezvoltare a afacerilor. Legislația este în prezent extrem de complexă, iar elementelor de ordin material li s-au adăugat elemente de ordin procedural foarte importante. Cunoașterea jurisprudenței este și ea foarte importantă, pentru că poate profila gradul de succes al unei argumentații juridice. Cunoașterea dreptului european este o obligație fundamentală a unui profesionist diligent pentru că ea oferă resursa de argumente pe care deseori nu o găsim în legislația sau practica națională. Contabilii sunt “fochiștii” sistemului economic național, la care antreprenorii apelează oricând, ca la un “dicționar economico-juridic”. De foarte multe ori, din dorința de a sprijini clientul, contabilii trec în zona juridică, riscând evaluări profesionale și soluții care de multe ori pot fi eronate. Aici se naște un risc major de malpraxis pentru profesioniștii contabili, ce poate apoi genera răspunderi patrimoniale sau penale.
5.Ce probleme de raspundere a contabililor pot sa intervina pe parcursul unui control fiscal? Ne referim la situatia in care se pot descoperi anumite nereguli – fie de inregistrare dar si cu privire la natura fictiva a unei tranzactii inregistrate.
Asistăm la o creștere a numărului de cazuri de angajare a răspunderii contabilului în procedura insolvenței alături de administratori după identificarea unor datorii care provoacă starea de insolvență și a cazurilor în care contabilii sunt instigatori sau complici în diferite dosare de evaziune fiscală. Din păcate, meseria de contabil nu este ocolită de astfel de situații și putem remarca o creștere îngrijorătoare a acestor cazuri. Mai există o serie de plângeri adresate organismului profesional CECCAR cu privire la situații de malpraxis sau culpă profesională și în funcție de soluția disciplinară litigii pe rolul instanțelor.
6. Cum vedeti directia controalelor fiscale in perioada urmatoare ? Credeti ca vom asista la o intensificare a controalelor fiscale ? Si daca da, care credeti ca vor fi directiile principale de actiune ?
În perioada următoare vedem o creștere a controalelor fiscale pe zona rambursărilor de TVA, comerț electronic sau online, controale de fond pe problematica acordării tichetelor cadou, controale fiscale referitoare la impozit pe profit din perspectiva folosirii corecte sau nu a dosarelor prețurilor de transfer, pe domeniul diurnelor pentru angajații detașați transfrontalier, pe domeniul imobiliar și anume referitor la modul de calcul al aplicării cotei reduse de TVA de 5% și la definirea locuinței prin includere sau nu a parcării și spațiilor comune indivize și nu în ultimul rând verificarea societăților din domeniul IT în special pe domeniul contractelor de colaborare cu PFA-urile. Pentru anul 2021 anticipăm o intensificare a controalelor la persoanele fizice, în special aferente creditărilor și restituirilor de creditări, precum și pe domeniul controlului fiscal al averii.
7. Exista o anumita strategie pe care o urmati in cadrul reprezentarii unui contribuabil in decursul unui control fiscal?
Pentru fiecare contribuabil construim o strategie fiscală diferită/personalizată, în funcție de bugetul alocat pentru aceste servicii și de complexitatea speței. Împreună cu colegii din NNDKP CELF (Centrul de Excelență în Litigii Fiscale) facem o evaluare preliminară a tipologiei speței și a implicațiilor acesteia, cu evaluarea jurisprudenței și a studiilor de caz pe care le-am dezvoltat. După aceea particularizăm speța, identificăm riscurile și stabilim strategia. Aceste documente sunt prezentate clientului și apoi implementăm soluțiile agreate. Avantajul pe care îl avem este legat de faptul că fiind o echipă foarte mare, avem o bază de date și o expertiză extraordinară referitoare la aceste litigii.
8. Cum procedati in situatia in care vi se solicita ajutorul insa estimati chiar de la inceput ca nu vor fi sanse de succes in solicitarea clientului ? Cum ii comunicati acest lucru si ce reactii primiti de regula de la acestia ?
Depinde de definirea “succesului”. Clientul trebuie să cunoască contextul juridic, riscurile și toate opțiunile pe care le are. Apoi, clientul trebuie să fie informat asupra strategiilor pe care le propunem. Împreună vom alege varianta optimă pentru client astfel că succesul devine implementarea soluției agreate. Astfel, acest succes poate presupune achitarea sumelor stabilite în plus în faza de inspecție, contestarea în parte a acestor datorii, contestarea întregului raport de inspecție fiscală sau aplicarea pentru procedurile de reeșalonare a datoriei, aplicarea pentru procedura amnistiei fiscale sau plata obligațiilor fiscale și a accesoriilor. Pentru a atinge un obiectiv stabilit de comun acord este nevoie în primul rând de sinceritate și de colaborare totală client-avocat.
9. Accesul la servicii juridice in piata actuala este mai degraba in portofoliul multinationalelor si al altor companii mari? Sau dimpotriva, firmele mici sunt la fel de expuse nevoii de reprezentare juridica?
Casa noastră de avocatură reprezintă tipologii diferite de contribuabili, de la cele mai mari companii din România și până la IMM-uri sau persoane fizice. Serviciile noastre juridice nu sunt evaluate în bani în funcție de mărimea clientului, ci în funcție de complexitatea problemei fiscale și juridice și de bugetul pe care și-l asumă clientul pentru reprezentare într-o astfel de procedură. Avocatul îndeplinește în primul rând o misiune socială – aceea de a apăra drepturile clientului – iar onorariul avocațial este cuantificarea financiară a orelor de muncă depuse pentru reprezentarea clientului. De-a lungul parcursul meu profesional am avut șansa să reprezint companii multinaționale și persoane fizice cu aceeași pasiune și interes precum o companie micuță, de care depindeau câteva familii dintr-o comună clujeană.
Avocatura este o vocație și nu un vector de îmbogățire.
Va multumim!